Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων

https://lh5.googleusercontent.com/proxy/Sn-uYrptVRQt_vBkVzhV-hzlN1h9yyJB4qGK8loFVBq-LMC7CoBXXg82ac8bQN2FtOVgTl5cPi6nzIsUoWy-jSePhglM2bvQOLY_0XrmG4csejUen9ZVjqckNsNnr0trZUYx4UfoRbWvYS71o5bzP4sJW6c1RixAUE1mEdujIsD4dI78GjdgGGb1F1q8dVftBlwmx64gpe8WsrGxGLI=w1200-h630-p-k-no-nuΜία ακόμη μακρά περίοδος νηστείας είναι η λεγόμενη νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Ονομάζεται έτσι διότι προηγείται των δύο αποστολικών εορτών: της εορτής των Αγίων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) και της “Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων” (30 Ιουνίου).

Η χρονική διάρκεια αυτής της νηστείας είναι μεταβλητή επειδή η έναρξή της εξαρτάται από την κινητή εορτή του Πάσχα. Αρχίζει την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων (15η Ιουνίου 2020) και λήγει σταθερά την 28η Ιουνίου. Κατά το ισχύον (νέο) ημερολόγιο δεν υπερβαίνει ποτέ τις 30 ημέρες. Υπάρχει ακόμα και περίπτωση (όταν το Πάσχα εορτάζεται μεταξύ 5 και 8 Μαϊου) να μήν έχουμε καθόλου νηστεία.

Κατά την περίοδο της νηστείας αυτής δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτερά και αυγά, ενώ επιτρέπεται η κατάλυση ψαριού. (Φυσικά πάντοτε εκτός Τετάρτης και Παρασκευής).

Αν η εορτή των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή, καταλύουμε μόνο ψάρι.

 (Από το βιβλίο του Μητροπολίτου Ν. Σμύρνης Συμεών Κούτσα "Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ")

Πηγή: http://www.imilias.gr/pote-kai-pos-nistevoume.html

Εορτολόγιο Εορτές και Βίοι Αγίων Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων