Map2

facebook

youtube

ecclesia

Ἱερός Ναός Προφήτου Ηλιοῦ Δήμου Ἁγίας Παρασκευῆς

                                

Ο Ιερός Ναός Προφήτου Ηλιού, βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού, πλησίον του κέντρου ερευνών "Δημόκριτος", στην οδό Προφήτου Ηλιού αριθμός 17 στο Δήμο της Αγίας Παρασκευής.

Προϋπήρχε Ναϊδριο στη θέση κτήματος Τσακού, τα έτη 1946 – 1950. Ο πρώτος Ναός ιδρύθηκε το 1935 από τον κ. Γεώργιο Α. Κατερνιά.

Ο Ιερός Ναός θεμελιώθηκε στις 3 Αυγούστου του 1958,  αδεία και ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Θεοκλήτου υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ.κ. Παντελεήμονος.

Η ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού, άρχισε το 1957 και ολοκληρώθηκε το 1966. Εγκαινιάσθηκε εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ.κ. Αλεξίου την 23ην Νοεμβρίου 1980.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού ονομάσθηκε: «Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ο Προφήτης Ηλίας» και τα μέλη του ήταν τα εξής:
Γεώργιος Α. Κατερνιάς
Ταξιάρχης Ι. Κωστόπουλος
Σπυρίδων Α. Ιατρού
Ανδρέας Π. Σακελλαρίου
 
Το πρώτο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού αποτελείτο από τους:
Ιερεύς Ηλίας Σ. Μπισιάς-Δημοδιδάσκαλος
Γεώργιος Κ. Αλεξάνδρου
Παναγιώτης Χ. Παπατσιώρης
Αλέκος Ν. Φωτόπουλος
Ιωάννης Γ. Μαθιουδάκης
Γεώργιος Α. Μπάρλας
Κωνσταντίνος Ν. Ξενιώτης
Αριστείδης Α. Χατζηανέστης

Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού είναι βυζαντινός σταυροειδής μετά τρούλουέργο του αειμνήστου Αρχιτέκτονα Γεωργίου Νομικού.

Οι αδελφοί Μπαλογιάννη ξεκίνησαν την αγιογράφηση του Ιερού Ναού το έτος 1978 από το Ιερό Βήμα, τον Τρούλο και τη Νότια πλευρά και συνέχισαν το έργο έως περατώσεώς του το έτος 1992.

Ο Ισόγειος χώρος του Ναού εγκαινιάσθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ στις 19 Ιουλίου 1984. Σε αυτόν δημιουργήθηκε το Παρεκκλήσιο των Αγίων Πάντων και χώρος ο οποίος διαμορφώθηκε σε πνευματικό κέντρο, αίθουσα διαλέξεως, γραφεία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου,  βιβλιοθήκη και κουζίνα. Σ’ αυτό το χώρο μέχρι το 2004, πραγματοποιούνταν όλο το κοινωνικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο του Ιερού Ναού.

Ο Ιερός Ναός είναι τρισυπόστατος και τιμάται στον Ένδοξο Προφήτη Ηλία το Θεσβίτη. Στο δεξιό κλίτος του Ιερού Ναού υπάρχει Παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο εγκαινιάσθηκε την 25η Νοεμβρίου 1990 αδεία και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Αντωνίου. Επίσης στο αριστερό κλίτος του Ιερού Ναού υπάρχε Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων, το οποίο εγκαινιάστηκε την 29η Ιουνίου 1997 αδεία και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. κ. Πέτρου.

Με την αγορά οικοπέδου 800τ.μ. με προσύμφωνο το 2004 μετά διωρόφου κατοικίας, εφαπτόμενο με τον Ιερό μας Ναό, εγκαταστήσαμε όλες τις δραστηριότητες της ενορίας μας και το ονομάσαμε ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ. Στο χώρο αυτό στεγάσαμε:
α) το Κέντρο Ενοριακής Αγάπης
β) την Ενοριακή Νεανική Εστία
γ) τη βιβλιοθήκη του Ναού μας, καθώς επίσης δημιουργήσαμε αποθήκη, wc, ως και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων απολύτως απαραίτητα για μια σύγχρονη Ενορία.

Σήμερα το Ενοριακό Κέντρο αυτό προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον άνθρωπο κάθε φυλής και ηλικίας, όπου διανέμονται δέματα τροφίμων ρουχισμού-γεύματα αστέγων και ηλικιωμένων ανθρώπων. Η Ενοριακή Νεανική Εστία, όπου νέα παιδιά διαπαιδαγωγούνται με την παραδοσιακή βυζαντινή μουσική, την τέχνη της αγιογραφίας και ζωγραφικής, πραγματοποιούνται κατηχητικές συντροφιές και δύο αιμοδοσίες κατ' έτος για τα παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο προσφέρει ενοίκια, φάρμακα και βοηθήματα στους έχοντες ανάγκη ενορίτες. Η δραστηριότητα αυτή ήταν αναγκαία και επιτακτική και θεωρούμε ότι αποτελεί έργο ζωής για την Ενορία μας.

Οι Εφημέριοι που υπηρετούν σήμερα στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού είναι οι εξής:
Πρωτ. π. Σταύρος Γούλας
Πρωτ. π. Νικόλαος Σιάτος
Πρωτ. π. Αθανάσιος Ρήγας
Πρωτ. π. Αθανάσιος Ζημπούνης.
 
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποτελείται από τους:
Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Ζημπούνης του Κων/νου
Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Δραμουντάνης του Βασιλείου
Ταμίας: Διονύσιος Νιάκας του Ευαγγέλου
Γραμματέας: Κωνσταντίνος Τσιάκλας του Ευαγγέλου
Μέλος: Γεώργιος Πανταζής του Ιωάννου
 
Ακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες του Ιερού Ναού: 
 
 

Ιερός Ναός