14/09/2020 Πρόγραμμα Εορτασμού Της Υψώσεως Του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

6:45 π.μ.       Ο Πανηγυρικός Όρθρος

8:15 π.μ.       Η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

9:45 π.μ.       Η Λιτάνευσις Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού εντός του Ιερού Ναού

6:00 μ.μ.       Μέγας Εσπερινός – Οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού

Σας πληροφορούμε ότι στις ως άνω Ιερές Ακολουθίες θα Χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πνευματικόν τέκνον του Αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Παρακαλούμε να προσέλθετε και να προσευχηθείτε μαζί μας στις αναφερόμενες Ιερές Ακολουθίες. Ο Τίμιος Σταυρός να ενισχύει και να ενδυναμώνει όλους σας. Χρόνια Πολλά, Καλή Σχολική Χρονιά.

Δια το εκκλησιαστικό Συμβούλιο,

Ο Πρόεδρος

Πρωτ.Σταύρος Νικ.Γούλας
τ. Γυμνασιάρχης

Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Θείος ζήλος όμως, έκανε την Άγια Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.

Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές. Σε κάποιο σημείο, βρέθηκαν τρεις σταυροί. Η συγκίνηση υπήρξε μεγάλη, αλλά ποιος από τους τρεις ήταν του Κυρίου; Τότε ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος με αρκετούς Ιερείς, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.

Η είδηση διαδόθηκε σαν αστραπή σε όλα τα μέρη της Ιερουσαλήμ. Πλήθη πιστών άρχισαν να συρρέουν για να αγγίξουν το τίμιο ξύλο. Επειδή, όμως, συνέβησαν πολλά δυστυχήματα από το συνωστισμό, ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό σε μέρος υψηλό, για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι.

Αυτή, λοιπόν, την ύψωση καθιέρωσαν οι άγιοι Πατέρες, να γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουμε κι εμείς να υψώσουμε μέσα στις ψυχές μας το Σταυρό του Κυρίου μας, που αποτελείτο κατ' εξοχήν "όπλον κατά του διαβόλου".

Ορισμένοι Συναξαριστές, αυτή την ημέρα, αναφέρουν και την ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Κωνσταντινούπολη το 628 μ.Χ. από τον βασιλιά Ηράκλειο, πού είχε νικήσει και ξαναπήρε τον Τίμιο Σταυρό από τους Αβάρους, οι οποίοι τον είχαν αρπάξει από τους Αγίους Τόπους.

Ἀπολυτίκιον

Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.

Ιερός Ναός Ανακοινώσεις 14/09/2020 Πρόγραμμα Εορτασμού Της Υψώσεως Του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού