18/09/2011 Ένα χρέος και μια απόδοση τιμής

 

18092011_2 18092011_3 18092011_4

18092011_1

 

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2011 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην επί των οδών Ξάνθου και Αιτωλίας πλατεία με την υπ΄αριθμόν 193/2011 απόφαση ( κατά πλειοψηφία) του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής.
Την εμπνευσμένη ιδέα είχε η ευγενική και ευσεβής ενορίτισσα του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία κ Κυριακή Κουτσολιού – Παπαντώνη, Μικρασιατικής καταγωγής από τα Αλάτσατα της Σμύρνης, με ανάλογες και απόλυτα δικαιολογημένες ευαισθησίες, σε θέματα που έχουν σχέση με τις χαμένες αλλά αλησμόνητες πατρίδες των γονέων μας.

Στο πονεμένο αυτό κομμάτι των Ελλήνων ανήκει και ο γράφων, προερχόμενος από γονείς που κατάγονταν από τη Σπάρτη της Πισιδίας της Μικράς Ασίας και κάθε φορά που καταπιάνομαι με οτιδήποτε αναφέρεται στον ξεριζωμό, το κάνω με την ίδια ψυχική φόρτιση και ματωμένη καρδιά, που είναι μεν δικαιολογημένη σ΄ένα προσφυγόπουλο δεύτερης γενιάς, καθόλου όμως ευχάριστο, γιατί αναγκάζομαι, κάθε φορά να αναξέω πληγές και να αναπλάθω «οικεία κακά», χωρίς πρόθεση για αντιφυλετική πολεμική και μισαλλοδοξία κατά των Τούρκων.

Μακάρι σήμερα όλο και περισσότεροι από τους Ελλαδίτες  Έλληνες να κατανοήσουν και να ενστερνισθούν την έκταση του δράματος και της συμφοράς των ξεριζωμένων και το μέγεθος της αδικίας που τους έγινε από τους γονείς και τους παππούδες τους, κατά τα χρόνια της άφιξης και εγκατάστασής τους στην Ελλάδα και να υιοθετήσουν δικαιότερες μορφές συμπεριφοράς και αντιμετώπισης αυτών, τέτοιες ακριβώς που τους αξίζουν.

Οι άνθρωποι αυτοί έφθασαν εδώ με ελπίδες και όνειρα αδελφικής, αρμονικής συμβίωσης, έχοντας βαθιά ριζωμένες στις καρδιές τους πατρίδα και θρησκεία, χιλιόχρονες έννοιες κρυμμένες στη ψυχή τους, από τις οποίες αντλούσαν πάντα τη δύναμη να στέκονται όρθιοι και αλύγιστοι στο Γολγοθά της μακρόχρονης πορείας τους μέχρις εδώ, ξεριζωμένοι από τρισχιλιόχρονες πατρογονικές εστίες, άβλαβοι και ανεπηρέαστοι από μικρόψυχους υπολογισμούς ιδιοτέλειας και συμφέροντος, αφήνοντας πίσω τους πλούτη, ευμάρεια, επιχειρήσεις, υψηλές κοινωνικές θέσεις και αξιώματα και ένα άνετο βιοτικό επίπεδο, ασύγκριτα υψηλότερο από αυτό που βρήκαν εδώ, έχοντας στη σκέψη τους να έρθουν στην αγκαλιά της μητέρας Ελλάδας.

Ενθαρρυντική ωστόσο είναι η διαπίστωση που στις μέρες μας αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο η προσφορά των γονιών μας στον τόπο και σε όλους τους τομείς δραστηριότητας και από την θλιβερή και απαξιωτική εκείνη κατάσταση που οι γονείς μας φοβούνταν (ή ντρέπονταν) να λένε ότι είναι Μικρασιάτες, φθάσαμε να ακούμε τα καταξιωμένα παιδιά μας να λένε και να καυχώνται ότι προέρχονται από γονείς Μικρασιάτες και να καμαρώνουν γι΄αυτό.

Θέλω να πιστεύω όμως ότι η ομολογία αυτή των παιδιών δεν είναι οιηματική συμπεριφορά, αλλά χαρά και ικανοποίηση από τη θέση που κερδίζουν ανάμεσα  στους άλλους έλληνες, κάτι που το στερήθηκαν οι δύο προηγούμενες γενιές και το κέρδισαν οι σημερινοί με την αξία τους, με τις αρετές τις εμφυτευμένες από τους γονείς τους, την ανατροφή και την παιδεία τους που πήραν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Το πρωί της Κυριακής άρχισε το πρόγραμμα με την τέλεση κατανυκτικής θείας λειτουργίας στο παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κτητορικό των Μικρασιατών γονέων της ευσεβούς ενορίτισσας κ. Κυριακής Κουτσολιού – Παπαντώνη, από τον πρωτοπρεσβύτερο κ. Σταύρο Γούλα, στην οποία παραβρέθηκαν και συμπροσευχήθηκαν πιστοί της περιοχής και στη συνέχεια στις 11 π.μ. ώραν ακολούθησε η σεμνή τελετή των αποκαλυπτηρίων με σχετική δέηση και ευλογίες στην μνήμη του εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου και εκφωνήθηκε από τον ίδιο π. Σταύρο Γούλα εμπνευσμένος πανηγυρικός λόγος αναφερόμενος στην ιερή προσωπικότητα και την εθνική δράση και το μαρτυρικό τέλος του τιμωμένου ιεράρχου.

Εν συνεχεία ο Αντιδήμαρχος κ. Γ Παναγόπουλος, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχον Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλειον Ζορμπάν, έκανε την αποκάλυψη της προτομής του εθνομάρτυρος και κατέθεσε δάφνινο στεφάνι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αγίας Παρασκευής κ.κ. Μιχ. Γαβράς, Εμμ. Κωνσταντακόπουλος καθώς και ο κ. Βασίλειος Σαββίδης, πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων του Τσακού.

Η σεμνή τελετή έκλεισε με τον εθνικό μας ύμνο που έψαλλαν με τρεμάμενα από εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση χείλη, από τα παρευρεθέντα μέλη της ενορίας για να τιμήσουν την τελετή.

Ήσαν σχετικά λίγοι, αλλά αρκετοί εκλεκτοί και με ευαίσθητους δέκτες των μηνυμάτων των καιρών μας. Θα μπορούσαν να είναι και άλλοι πολλοί οι εκλεκτοί, αν δεν αφήνονταν να επηρεασθούν από προσωπικές διαφορές και άλλες διαλυτικές και διασπαστικές τάσεις και να ήσαν παρόντες και αυτοί σε μία τέτοια ευκαιριακή και ενωτική στιγμή εθνικής περισυλλογής και προβληματισμού. Ο τιμώμενος της τελετής εθνομάρτυρας Χρυσόστομος εκπροσωπούσε στο μαρτύριό του ολόκληρο το ελληνικό έθνος και ανήκει η θυσία του σε όλους τους Έλληνες ως Εθνικό Σύμβολο και το χρέος της τιμής προς αυτόν πρέπει να είναι όλων των Ελλήνων. Κάποιοι όμως με την απουσία τους, είμαι βέβαιος ότι δεν το αγνόησαν, απλώς το αρνήθηκαν την στιγμήν που έπρεπε και κατά την γνώμη μου έκαναν λάθος.

Αλίμονο σε όλους μας, εάν και σε τέτοιες στιγμές εθνικής έξαρσης και αναβαπτισμού, μας καταγράφει η ιστορία διχασμένους!

Λάζαρος Ασίκογλου

Καθηγητής - Θεολόγος

Ιερός Ναός Ανακοινώσεις 18/09/2011 Ένα χρέος και μια απόδοση τιμής