19/12/2018 Χορωδιακή Συναυλία με τίτλο "ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ" στον Ιερό Ναό μας

Horodiaki syn 1

 

«ΔΟΞΑ ΕΝ ΥΨΙΣΤΟΙΣ ΘΕΩ ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ ΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΕΥΔΟΚΙΑ»
(Πρόλογος Προϊσταμένου του Ιερού μας Ναού Πρωτ. Σταύρου Νικ. Γούλα στη συναυλία χορωδιών της 19ης Δεκεμβρίου 2018)

Χριστούγεννα! Η πρώτη εορτή της χριστιανοσύνης!

Ο πάντοτε δοξαζόμενος Θεός, έρχεται ειρηνικά και αθόρυβα στην πολύπαθη ανθρωπότητα, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του. Βρέθηκε επιτέλους ο κατάλληλος τρόπος, για να υποδεχθεί τον Βασιλέα όλων. Είναι η άσπιλη Παρθένος Μαρία.

Ας προσέξουμε τούτους τους λόγους. Έρχεται ο Θεός να φανερώσει τη Βασιλεία του. Έρχεται να μας ανυψώσει από δούλους της αμαρτίας, σε βασιλείς της Βασιλείας των ουρανών.

Και βέβαια το πρώτο κήρυγμα του ενανθρωπήσαντος Θεού Λόγου, του Ιησού Χριστού, ήταν: «Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία των ουρανών» (Ματθ. δ΄17). Αλλάξτε τρόπο σκέψεως και ζωής, διότο έφθασε η Βασιλεία των Ουρανών. Ήλθε στη γη, είναι παρούσα!

Πολλοί ερωτούν: Ποια είναι όμως η Βασιλεία των ουρανών; Πώς θα την διακρίνουμε; Η Βασιλεία των ουρανών είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος ήρθε στους ανθρώπους. Είναι η Εκκλησία ολόκληρη. Είναι ο Άγιος Τριαδικός Θεός με τους ανθρώπους και τους αγγέλους και την κτίση ολόκληρη. Η Βασιλεία του Θεού εδώ στην γη είναι η Θεία Λειτουργία.

  • Θέλεις να δεις τον Θεό; Έλα στην Θεία Λειτουργία!
  • Θέλεις να ζήσεις την Βασιλεία του Θεού; Έλα στη Θεία Λειτουργία!
  • Θέλεις να ζεις στη ζωή της Βασιλείας του Θεού; Ζήσε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, σύμφωνα με τις εντολές του!

Εάν δεν είχαμε αποστατήσει από το Θεό και δεν είχαμε διαστρεβλωθεί, δεν θα υπήρχε η ανάγκη να υπάρχουν οι εντολές. Τηρώντας τώρα τις εντολές του Θεού, εισερχόμαστε στη Βασιλεία του Θεού, όπου δεν υπάρχει καμία εντολή.

Όπου υπάρχουν εντολές, έχουμε περιορισμούς. Στη Βασιλεία του Θεού υπάρχει ελευθερία. Εκεί ο άνθρωπος κινείται αγαπητικά προς το Θεό. Κινείται αυθόρμητα προς το αγαθό. Έχει ταυτίσει το θέλημα του με το θέλημα του Θεού. Δε ζει πλέον αυτός, αλλά ζει ο Θεός εν αυτώ. Όταν όμως μέσα μας υπάρχει ο Θεός, αυτό είναι μακαριότητα, είναι ευτυχία, είναι ηδονή άφθαστη.

Αυτή είναι η τέλεια κατάσταση του ανθρώπου. Γι’ αυτή τη μακαριότητα είμαστε πλασμένοι. Η ρήση του Αγίου Τριαδικού Θεού το μαρτυρεί: «ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέραν και καθ’ ομοίωσιν» (Γένεση α΄26) και μας έπλασε με σκοπό να ομοιάσουμε το Θεό.

Κατά την επίγεια παρουσία του, όταν ρώτησαν κάποτε τον Ιησού Χριστό, πού είναι η Βασιλεία του Θεού, τους απάντησε ότι: «εντός υμών εστί», (Λουκ. Ιζ’ 21). Τι εννοούσε μ’ αυτό ο Χριστός; Ότι η Βασιλεία του Θεού δεν είναι κάπου αλλού ή θα έρθει κάποτε, αλλά είναι μέσα μας, είναι ανάμεσά μας, είναι παρούσα τώρα, εδώ. Δηλαδή, όταν ο άνθρωπος δέχεται μέσα του και στη ζωή του το Χριστό, αυτός ζει από τώρα, από εδώ, απ’ αυτή τη ζωή, τη Βασιλεία του Θεού! Είναι καταπληκτικό! Είναι υπέροχο!

Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να πλανηθεί από το διάβολο, ώστε να θελήσει να ψάξει αλλού να βρει τη μακαριότητα, διότι την έχει, τη ζει. Γι’ αυτό και ό,τι είναι κοσμικό το αποφεύγει. Το αποφεύγει όχι αναγκαστικώς και μετά κόπου, αλλά ελευθέρως και αυτοβούλως και χωρίς κόπο.

Προ της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου. Οι πάντες ήταν δούλοι του διαβόλου, πράττοντας όλα εκείνα που δεν αρμόζουν στον «κατ΄εικόνα του Θεού» πλασμένο άνθρωπο. Και αυτό ήταν μια αφόρητη κατάσταση. Ήταν η δουλεία της δαιμονικής ειδωλολατρίας, για την οποία δεν ήταν πλασμένος ο άνθρωπος. Γι’ αυτό, όταν ήρθε ο Χριστός και ήρθε η Βασιλεία του Θεού στη γη, έφευγαν οι άνθρωποι από την ειδωλολατρία, για να γλυτώσουν από αυτή την τυραννία της δουλείας του διαβόλου και να εισέλθουν στην ελευθερία και ανάπαυση της Βασιλείας του Θεού.

Γι’ αυτό και οι πρώτοι χριστιανοί, όταν τους ζητούσαν να προσκυνήσουν τα είδωλα ή να προσφέρουν θυσίες, εκείνοι προτιμούσαν τον πιο οδυνηρό θάνατο παρά τη λατρεία των ψεύτικων ειδωλολατρικών θεών. Ζούσαν από εδώ την Βασιλεία των Ουρανών!

Τελειώνοντας αγαπητοί μου είναι ξεκάθαρο ότι η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, αυτό το μήνυμα φέρνει στους ανθρώπους:

  • Ήλθε ο Θεός στη γη, για να ελευθερώσει τους ανθρώπους από τη δουλεία του Σατανά!
  • Ήλθε, για να καθιδρύσει τη Βασιλεία του στον κόσμο!
  • Ήλθε, να κάνει τον κόσμο Βασιλεία!
  • Ήλθε, να δώσει ειρήνη, χαρά και μακαριότητα!

Το έψαλλαν και οι μυριάδες των αγγέλων στον ουρανό, όταν γεννήθηκε ο Χριστός: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». (Λουκά β΄24)

Είναι βέβαιο ότι μπορούμε όλοι να γίνουμε πολίτες της Βασιλείας του Θεού!

Τώρα ας ακούσουμε όσα θα ψάλουν οι προσκεκλημένες χορωδίες με ένα Ευρωπαϊκό ταπεραμέντο.

Ας τις απολαύσουμε!

Horodiaki syn 2

Εξαιρετική ήταν η Χριστουγεννιάτικη Χορωδιακή Συναυλία με τίτλο "ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ"  που διργάνωσαν ο Δήμος Αγίας Παρασκευής και ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός-ΠΑΟΔΑΠ την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Αγίας Παρασκευής στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων Εορταστικών Εκδηλώσεων του Δήμου. 

Συμμετείχαν η  Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αγίας Παρασκευής υπό την Δ/νση του Χρήστου Κουτσονίκα και η Γυναικεία Χορωδία «Καλλιτεχνήματα»  υπό την Δ/νση της Μαρίας Μιχαλοπούλου.
Οι χορωδίες απέδωσαν με υπέροχες φωνές Χριστουγεννιάτικα έργα Παπακωνσταντίνου, Παπαποστόλου, Μηνακάκη, Beethoven, Lind, Hristitic, Lancher, Britten και Cruber, παραδοσιακά κάλαντα και Βυζαντινούς ύμνους.
Τη συναυλία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γερ. Βλάχος, οι Αντιδήμαρχοι Δ. Κονταξής και Σπ. Παπαγεωργίου, οι Δημ. Σύμβουλοι Βασ. Ζορμπάς πρ. Δήμαρχος, Σωτ. Παπαμιχαήλ Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ και Κ. Τσιαμπάς, ο υποψ. Δήμαρχος Γ. Οικονόμου, εκπρόσωποι φορέων καθώς  και πολύς  κόσμος που κατέκλυσε το Ναό.    

Πηγή: https://www.agiaparaskevi.gr/portal/index.php/nea/nea-nomikon-prosopon/5525-21-12-18

Ιερός Ναός Φωτογραφικό υλικό 19/12/2018 Χορωδιακή Συναυλία με τίτλο "ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ" στον Ιερό Ναό μας